Suntem Andreea si Alin, suntem casatoriti din 2008. Asa cum probabil se intampla in toate cuplurile am trait si noi fericirea de a avea copii. Se spune ca un cuplu este intotdeauna luat prin surprindere de venirea pe lume a unui copil pentru ca niciodata nu ne gasim perfect pregatiti pentru aceasta divina provocare. Cu atat mai mult noi, care venim din medii atat de diferite si care obisnuiam sa ne transpunem realitatile prin prisma frumoaselor noastre meserii…Andreea fiind organizatoare de spectacole iar eu fiind actor.

Acum avem doi copii minunati, B. in varsta de 8 ani, o fire rebela ce emana permanent bunavointa si fericire si M.  in varsta de 5 ani care este vesel, de nenumarate ori artist, un frumos incapatanat, afectiv, dar care pe de alta parte ne-a surprins puternic, mai ales din punct de vedere emotional cu specialitatea lui ce depaseste in mod cert reperele normalului, si este adevarat ca acest exceptional ne-a adus astazi un copil a carui inteligenta se lasa descoperita din zi in zi tot mai mult dar care, admit cu sinceritate ca intr-un prim impact mi-a cutremurat din temelii universul.

Este patetic sa spun ce am simtit nu ca barbat sau ca femeie ci ca om atunci cand ni s-a dat diagnosticul de TSA. Am incercat in prima instanta o involuntara si parca apatica stare de negare,dar am gasit fericirea o data ce ochii lui M. mi-au aratat cat de mult o indrageste pe Eliza si cat de mult se bucura cand vine si Ermina, si cum un copil care este banuit de a avea acest diagnostic isi poate reaminti o fata vazuta o singura data. Echipa formata din ERMINA POPESCU si ELIZA DUMITRU, asa cum ii place sotiei mele sa spuna, ne-a renascut copilul din punct de vedere afectiv si nu numai.

Ca intr-un joc de play station ne-am scufundat parca toti inlantuiti de maini, uitandu-ne infricosati peste umar in oribila lume virtuala ce-l furase pe M. si-l agatase in culori intermitente, imbietoare si ademenitoare ce ma faceau parca si pe mine sa raman. Am privit la televizor timp de 30 de ani inainte ca baietelul meu M. sa o faca, insa niciodata nu mi-am imaginat ca daca as avea capacitatea totala de transpunere, de deconectare de la realitate,  asa cum M. o are, as putea sa-mi risipesc existenta mentala, deznodamant ce pare rupt dintr-o naratiune SF; este lucrul cu care ma lupt zilnic atunci cand ma incearca sentimentul ca M. isi pierde privirea in ceva.

Din fericire televizorul este astazi un tablou negru si anost si scoaterea lui din uz pune umarul parca langa cel al celor mai frumosi ingeri pe pamant ERMINA POPESCU si ELIZA DUMITRU.

Au trecut 4 luni de cand M. a inceput viata,de cand diagnosticul initial nu-mi mai provoaca sentimente nedorite de invinovatire ,de intrebari ilogice si fara raspunsuri logice ,de verdict absurd.

Astazi pentru noi timpul nu sta ci curge alert in virtutea descoperirilor pe care M. le face ,in virtutea fericirilor lui din fiecare zi, facandu-ne pe noi  mai batrani, mai obositi dar cu o nemasurata fericire si iubire in suflet.

Este daca vreti sentimentul de a-ti da viata pentru copilul tau,dar intr-un mod mult mai putin sumbru si tragic.

Probabil ca as putea sa imi gasesc cuvintele pentru a le multumi indeajuns ingerilor nostri (ERMINA si ELIZA), insa cu siguranta destinul asupra acestor oameni se va apleca cu toate cele meritate, asa cum a facut si cu noi…veti spune probabil ca o simpla terapie ABA facuta de catre oricine, oricand este menita sa smulga orice copil din ghearele autismului mai devreme sau mai tarziu…GRESIT!…in doi ani de zile de terapie M., pana la intalnirea cu echipa ARCAR, nu a recuperat nici macar cat recupereaza acum intr-o ora, in decursul acestor 4 luni. Deci lasati-ma sa cred ca ce se intampla acum cu mine, cu sotia mea ,cu M., cu sora lui B., este deznodamantul lucrurilor bune pe care le-am facut pe parcursul vietii, neconditionat si fara asteptarea vreunei recompense vreodata…mi-a aratat Dumnezeu ca-mi poate lua intr-o clipa totul de nu sunt demn de el.

Cam astea sunt reperele pe care le-am trasat atunci cand au intrat in viata noastra ERMINA POPESCU si ELIZA DUMITRU. Restul ramane in inimile noastre si viitorul poate il va scrie chiar aici mai tarziu M. din inima lui.

Pentru voi cu drag si recunostinta Andreea si Alin.

AUGUST 2016