Numele meu este Cristina Delcaru și urmǎtoarea poveste este despre un ȋngeraș A., ȋn vȃrstǎ de 4 ani și 4 luni.

Permiteți-mi sǎ vǎ relatez pe scurt necazurile legate de sǎnǎtatea lui, care au debutat ȋn momentul nașterii. Sarcina nu mi-a creat probleme de niciun fel, pe tot parcursul perioadei respective supunȃndu-mǎ la toate examenele clinice și paraclinice necesare. Din relatǎrile doctorilor rezultǎ cǎ travaliul a decurs normal, dar ȋn final, copilul, ȋn greutate de 3500g și 52 cm lungime, a prezentat un APGAR de 1/1 min, 1/5 min, 3/ 10min, 4/ 15 min și 6/ 20min. Starea copilului la naștere a fost extrem de gravǎ; acest lucru a impus un tratament special, timp de 2 sǎptǎmȃni, ȋn secția de Terapie Intensivǎ a Spitalului de Obstetrica-Ginecologie “Prof. Dr. Panait Sȃrbu”, fiind necesare manevre de intubare, ventilare, masaj cardiac, monitorizare EEG.

Dupǎ externare, problemele au continuat, copilul fiind trimis ȋntr-o primǎ fazǎ la spitalul “Prof. Dr. A. Obregia”. Aici a fost din nou evaluatǎ starea lui și constatȃndu-se cǎ asfixia puternicǎ de la nastere s-a soldat cu leziuni cerebrale, a fost trimis la Policlinica MedLife pentru realizarea unei noi ecografii transfontanelare. Aceastǎ ecografie a evidențiat distrugeri neuronale pe partea stȃngǎ.

Conform recomandǎrilor medicilor copilul a ȋnceput kinetoterapia de la vȃrsta de 2 sǎptǎmȃni și continuǎ și ȋn clipa de fațǎ cu progrese vizibile (ȋn prezent copilul merge singur).

Din cauza distrugerilor neuronale copilul prezintǎ ușor strabism, poartǎ ochelari de vedere, are o hemiparezǎ dreaptǎ flascǎ și o ușoarǎ hipotonie muscularǎ, poartǎ ghete ortopedice pentru corectarea defectelor (picior platvalg bilateral).

Ajungȃnd la vȃrsta de 1 an și 10 luni, fǎrǎ sǎ observǎm nici un progres ȋn vorbire (practic copilul nu scotea niciun cuvȃnt) am ȋnceput ședintele de stimulare buco-maxilo-facialǎ, urmate de ședințe de logopedie și ergoterapie.

La vȃrsta de 2 ani și 9 luni a fǎcut o crizǎ convulsivǎ pentru care a fost internat la Spitalul “Marie Curie” și apoi transferat la Spitalul “Prof. Dr. A. Obregia”. Ȋn urma investigațiilor s-a stabilit urmǎtorul diagnostic: Epilepsie focalǎ simptomaticǎ- crizǎ focalǎ de hemicorp stȃng, prelungitǎ din veghe cu hemiparezǎ dreaptǎ tranzitorie, postcriticǎ, de cauze perinatale, ȋntarziere psihicǎ moderatǎ, microcefalie. Din acest moment i s-a administrat un tratament cu care continuǎ și ȋn prezent.

Conform unei noi consultații medicale, dna. Dr. Conf. Craiu Dana a recomandat un program de terapie cognitiv-comportamentalǎ și logopedicǎ, mai intens, astfel ȋncȃt sǎ creascǎ șansele pentru o recuperare completǎ. A. face și ședințe de auriculoterapie o datǎ la 4 luni.

Prin intermediul kinetoterapeutului am cunoscut-o pe Monica Mǎnǎstireanu (colega kinetoterapeutei cu care lucra A. are un bǎiețel cu o ușoarǎ ȋntȃrziere ȋn limbaj și care lucra cu echipa Monicǎi obținȃnd rezultate foarte bune ȋntr-un timp foarte scurt; mi-a recomandat-o și mie). Monica Mǎnǎstireanu este un om deosebit, cu calitǎți extraordinare care pune mult suflet ȋn recuperarea copilului pe lȃngǎ abilitǎțile ei deosebite de terapeut.

La ȋnceput Monica Mǎnǎstireanu ne-a propus un program de terapie la domiciliu de 8 ore pe zi. Ȋn acel moment nu dispunea de 2 terapeuti așa cǎ am lucrat 8 luni cu un singur terapeut (4 ore pe zi) și acum o sǎ vinǎ și cel de-al doilea. Inițial am crezut cǎ atȃtea ore de terapie o sǎ-l oboseascǎ pe A. dar acest lucru nu s-a ȋntȃmplat, din contrǎ lui ȋi place foarte mult, contrar concepțiilor noaste anterioare despre terapie.

Terapeuta cu care lucrezǎ A. este o fatǎ deosebitǎ, Elena Drogeanu, cu abilitǎți deosebite: meticulozitate, ingeniozitate și rǎbdare. A. are o relație frumoasǎ și armonioasǎ atȃt cu Elena cȃt și cu Monica pe care o asteaptǎ la fiecare supervizare.

Ȋn momentul ȋnceperii terapiei A. nu pronunța corect nici 15 cuvinte, acum dupǎ 8 luni din punct de vedere al limbajului expresiv, are capacitatea de a verbaliza cereri scurte cuprinzȃnd 2-3 cuvinte sau de a eticheta la cerere diferite culori, forme, animale, locații, acțiuni din imagini pe care acum 8 luni nu le fǎcea (nu le pronunțǎ perfect, dar se ȋnțelege ce vrea sǎ spunǎ). Ȋnsǎ abilitǎțile de comunicare sunt ȋncǎ reduse. Pentru a se face ȋnțeles se folosește adesea de limbajul non-verbal. Ȋn prezent are un vocabular de peste 150 de cuvinte. A ȋnvǎțat sǎ numere singur pȃnǎ la zece. Coloreazǎ și picteazǎ dupǎ model, a ȋnvǎțat sǎ decupeze modele simple și sǎ joace diverse jocuri ȋn tandem.

Din punct de vedere motor a evoluat foarte mult. Nu reușea sǎ urce scǎrile singur, acum le urcǎ fǎrǎ ajutor și fǎrǎ sǎ se susținǎ de bara de sprijin; la coborȃre are nevoie de bara de sprijin și de supravegherea terapeutului. Acest program a fost implementat de Monica Mǎnǎstireanu și continuat cu succes de Elena.

Monica Mǎnǎstireanu a reușit sǎ-l ȋnvețe sǎ meargǎ pe bicicletǎ, apoi cu susținere din partea Elenei ȋn 2 sǎptǎmȃni a ȋnvǎțat sǎ meargǎ pe bicicletǎ cu roți ajutǎtoare (uimitor, nu?!).

Monica a reușit sǎ gestioneze cu succes problema plecǎrii și datului jos din leagǎn la momentul cȃnd doream noi și nu el. Ne-a explicat cum trebuie sa procedǎm și acum nu mai sunt probleme.

Monica a reușit sǎ-i diversifice foarte mult alimentația, nu mȃnca diferite mȃncǎruri pe care acum le mǎnȃcǎ cu plǎcere. La ȋnceputul programului prima care i-a dat sǎ mǎnȃnce a fost Monica apoi terapia a fost continuata de Elena și apoi de mine.

Sincer Monica Mǎnǎstireanu parcǎ il hipnotizeazǎ iar el o ascultǎ foarte mult .

Nu sunt ȋn mǎsurǎ sǎ dau sfaturi, dar terapia chiar dǎ rezultate. Copilul meu nu are autism; nu mulți medici recomandǎ astfel de terapie copiilor cu ȋntȃrziere psiho-motorie. Dacǎ pǎrinții ar fi mai bine informați ar ști unde sǎ meargǎ cu copiii lor la recuperare pentru a obține rezultate bune. Mulți pǎrinți se plȃng cǎ au fǎcut terapie dar nu se observǎ nici o ȋmbunǎtǎțire ȋn comportamentul copilului. Noi am fost norocoși cǎ le-am ȋntȃlnit pe Monica Mǎnǎstireanu și pe Elena Drogeanu. Eu sper ca Monica Mǎnǎstireanu cu ȋntreaga echipǎ sǎ-l recupereze pe A., care este un bǎiețel minunat.

CRISTINA DELCARU, MAMA LUI A.

august 2014