La aproape 5 ani de la terminarea terapiei ABA, M. este un copil așa cum ne-am dorit. Acum trece în clasa a 5- a, el începând școala la 6 ani direct în clasa 2- a. În tot acest timp, de când a terminat terapia a avut și are programul și preocupările oricărui copil de vârsta lui. La școală are rezultate excepționale, are “o adevărată colecție” de diplome și medalii de la toate concursurile școlare. Unele chiar cu premii în bani.

În afara școlii are “gașcă de prieteni”, doi vecini cu un an mai mari decât el, cu care se joacă în fiecare zi. Atunci când nu ies afară, se sună și vorbesc la telefon, se invită unul pe celălalt acasă și … bineînțeles că activitatea preferată este jocul pe play station.

A fost deja în două tabere școlare, cu sora lui cu un an și jumătate mai mare și cu colegii de clasă, merge la cursuri de înot, a fost și la karate, dar am renunțat din cauza programului foarte încărcat (școală, after school etc) .

Încă nu mi-a spus dacă îi place vreo fată, dar fetele îl plac pe el. A fost invitat să facă pereche la banchetul de la sfârșitul clasei a 4- a de o colegă înainte ca el să invite pe cineva. Se înțelege foarte bine cu sora lui și își petrec foarte frumos timpul împreună. Bineînțeles, ca doi frați apropiați de vârstă se și tachinează unul pe celălalt. El îi caută jurnalul surorii lui ca să “îi afle toate secretele”, ea îl numește enervant, el băgăcioasă…

Acum, după atâta timp de la terminarea terapiei, acea teamă că nu știm cum va evolua și cum se va descurca fără terapie, putem spune că a disparut. Bineînțeles că nimeni nu știe ce va fi mai departe, cum se va descurca în viață, dar asta este o incertitudine pe care o are orice părinte.

Trecând peste toate momentele dificile de descurajare, de disperare,  peste toata munca depusă și de noi, dar mai ales de Monica Mănăstireanu și echipa ei,  putem spune că suntem niște norocoși. Suntem norocoși ca am avut șansa să facem această terapie cu cei mai buni profesioniști, probabil singura echipă care recuperază copii cu adevărat.

D-na doctor psihiatru, cea care l-a diagnosticat și ne-a recomandat să facem ABA, ne-a felicitat și ne-a spus că este un copil în totalitate recuperat și că nimeni nu și-ar da seama că a avut o problemă. 

Și mai vreau să îi mulțumesc în mod special Monicăi Mănăstireanu, un profesionist desăvârșit care a supervizat cu multă implicare aplicarea într-un mod cât mai corect și eficient a terapiei, iar M. a terminat terapia cu succes.

Familia Drăghici
3 august 2015