La aproape 5 ani de la terminarea terapiei ABA, M. este un copil asa cum ne-am dorit. Acum trece in clasa a 5- a, el incepand scoala la 6 ani direct in clasa 2- a. In tot acest timp, de cand a terminat terapia a avut si are programul si preocuparile oricarui copil de varsta lui. La scoala are rezultate exceptionale, are “o adevarata colectie” de diplome si medalii de la toate concursurile scolare. Unele chiar cu premii in bani.

In afara scolii are “gasca de prieteni”, doi vecini cu un an mai mari decat el, cu care se joaca in fiecare zi. Atunci cand nu ies afara, se suna si vorbesc la telefon, se invita unul pe celalalt acasa si … bineinteles ca activitatea preferata este jocul pe play station.

A fost deja in doua tabere scolare, cu sora lui cu un an si jumatate mai mare si cu colegii de clasa, merge la cursuri de inot, a fost si la karate, dar am renuntat din cauza programului foarte incarcat (scoala, after school etc) .

Inca nu mi-a spus daca ii place vreo fata, dar fetele il plac pe el. A fost invitat sa faca pereche la banchetul de la sfarsitul clasei a 4- a de o colega inainte ca el sa invite pe cineva. Se intelege foarte bine cu sora lui si isi petrec foarte frumos timpul impreuna. Bineinteles, ca doi frati apropiati de varsta se si tachineaza unul pe celalalt. El ii cauta jurnalul surorii lui ca sa “ii afle toate secretele”, ea il numeste enervant, el bagacioasa…

Acum, dupa atata timp de la terminarea terapiei acea teama ca nu stim cum va evolua si cum se va descurca fara terapie, putem spune ca a disparut. Bineinteles ca nimeni nu stie ce va fi mai departe, cum se va descurca in viata, dar asta este o incertitudine pe care o are orice parinte.

Trecand peste toate momentele dificile de descurajare, de disperare,  peste toata munca depusa si de noi, dar mai ales de Monica Manastireanu si echipa ei,  putem spune ca suntem niste norocosi. Suntem norocosi ca am avut sansa sa facem aceasta terapie cu cei mai buni profesionisti, probabil singura echipa care recuperaza copii cu adevarat.

D-na doctor psihiatru, cea care l-a diagnosticat si ne-a recomandat sa facem ABA, ne-a felicitat si ne-a spus ca este un copil in totalitate recuperat si ca nimeni nu si-ar da seama ca a avut o problema. 

Si mai vreau sa ii multumesc in mod special Monicai Manastireanu, un profesionist desavarsit care a supervizat cu multa implicare aplicarea intr-un mod cat mai corect si eficient a terapiei, iar M. a terminat terapia cu succes.

Familia Drăghici.
08.10.2015