Mihaela  dupa 6 luni de terapie

La un si 11 luni, fetita noastra a fost diagnosticata cu tulburare de spectru autist. Am fost distrusi! Nu stiam despre autism decat ca e o boala incurabila. Insa am avut norocul sa o cunoastem pe Monica Manastireanu, printr-o prietena  si in prezent avem inimile pline de sperante ca puiul nostru se va recupera.

De la un an si jumatate am fost convinsi ca ceva nu e in regula cu Mihaela. Nu raspundea la nume, manca doar mancare pasata, refuza anumite alimente complet,  avea obiceiul sa se invarta, alinia obiecte, nu intelegea nimic din ceea ce vorbeam cu ea, contactul vizual era aproape inexistent, limbajul era ca al unui copil de un an. Adica tot ce zicea era: “daga daga da” . Atunci cand dorea ceva, nu arata cu degetul. Imi lua mie mana si o punea pe obiectul dorit pentru a i-l da.  Cand mergeam in parc sau spatii de joaca nu interactiona cu alti copii iar jocul era fara sens.  Pana la un an jumatate a avut cateva achizitii: zicea mama, tata, arata becul, facea bravo si ”pa” la cerere, insa la un moment dat  le-a pierdut.

Acum, dupa 6 luni de terapie  ABA , fetita noastra este mult mai bine. Intelege aproape tot ce vorbim cu ea, contactul vizual este mult mai bun, mananca bucati mari din aproape toate alimentele, inclusiv din cele pe care le refuza cu desavarsire, a scapat de pampers, a invatat sa picteze, sa danseze, sa cante, sa ceara, sa refuze. Stie foarte multe lucruri avand in vedere ca a pornit de la zero.  Daca ne-ar fi zis cineva ca in 6 luni  de terapie Mihaela va sti sa zica si sa arate mai toate animalele, ca va sti toate culorile, formele, ca va pronunta cuvinte perfect si ca va face propozitii simple, clar nu am fi crezut. Insa toate acestea  si le-a insusit. Mai mult de atat, a invatat 2 poezii scurte. O pun sa le recite de fiecare data cand am ocazia si inca nu m-am obisnuit cu ideea ca puiul meu stie poezii.

Toate acestea nu erau posibile daca nu aveam o echipa  foarte buna! Am pornit pe acest drum cu Monica Manastireanu – supervizor si A.C.  -terapeut. Apoi  echipa s-a intregit, alaturandu-se  si E.G. Sub indrumarea permanenta a  Monicai, terapeutele au muncit in fiecare zi cu multa rabdare, perseverenta si implicare. Au fost multe momente grele ce pareau imposibil de trecut, insa Monica intotdeauna  a gasit metoda de rezolvare. La randul lor terapeutele au pus in aplicare indicatiile iar finalul a fost intotdeauna  o reusita. S-a dovedit a fi o echipa profesionista  care intotdeauna isi atinge obiectivele propuse. Ce apreciez foarte mult este faptul ca intre terapeute si copilul meu s-a creeat o relatie foarte frumoasa de prietenie.

In paralel cu terapia, am mers si cu medicamentatia. Asa cum si eu luam pastile de memorie in timpul examenelor,  consider ca  si copilul trebuie ajutat, mai ales in asemenea situatie, cand volumul de informatie este mare.  Asa ca i-am administrat  Mihaelei  Cerebrolysin  injectabil, Tonotil, Pure DHA, Actovegin. Efectele au fost foarte bune insa  dupa Cerebrolysin  rezultatele au fost fenomenale. Asa ca recomand cu toata increderea!

Mai avem cale lunga pana la recuperarea puiului nostru  insa alaturi de  Monica Manastireanu si de terapeute, povara pare mai usoara,  mai suportabila. Speranta ca e posibil ca ea sa se recupereze, ne da puterea sa mergem mai departe. Lasam in mainile echipei recuperarea Mihaelei iar noua nu ne ramane decat sa ne rugam la Dumnezeu si in acelasi timp sa-i multumim pentru  ca a facut in asa fel incat sa lucram cu Monica Manastireanu.

Marius si Iuliana, parintii Mihaelei
ianuarie 2013